Oplæsningsprogram


LYT!

 

 

Tekster på papir er snart en sjældenhed. De fleste af os har meget af det tekst, vi skal læse på jobbet, studiet eller privat på computeren, så hvorfor ikke udnytte dette og bruge den nye taleteknologi til at gøre oplæsning fra skærmen lettere?
Med et oplæsningsprogram har du mulighed for at få tekster på din skærm læst højt, hvilket kan være en fordel hvis du:

 • Læser langsomt eller er ordblind
 • Ønsker grundig og sikker korrekturlæsning
 • Lærer og husker bedst ved at lytte

 

Oplæsningsprogrammet ClaroRead


Oplæsningsprogrammet ClaroRead er en lille værktøjslinje på din Mac- eller PC-skærm. Med denne kan du få tekst oplæst i PDF, Word og på internettet. Derudover kan du lave dine tekster til lydfiler og få oplæst tekst med den nye highlight-type ordspor, hvor dine tekster ord for ord bliver markeret en hel sætning af gangen.

 

Mac

 

PC

 

Med programmet følger to oplæsningsstemmer. Daniel, som læser britisk engelsk og Sara, som læser dansk. Begge stemmer læser flydende og med betoning, så de er naturlige og behaglige at lytte til.

 

Studieteknik


Et oplæserprogram kan være en nyttig del af din studieteknik og gøre din pensumlæsning og opgaveskrivning lettere og mere grundig.

 

 

 

Sådan kan programmet hjælpe dig på studiet:

 • Læse dine tekster op enten på dansk, eller engelsk. Dette kan hjælpe til at fastholde dig i læsningen og er en fordel for dem, der lærer bedst ved at lytte
 • Give grundig og sikker korrekturlæsning af egne tekster. Ofte læser dine øjne, hvad du tænker, du har skrevet, frem for hvad der faktisk står. Ved at få oplæst teksten kan du nemt og hurtigt fange oversete slå- og stavefejl og opnå fejlfrie tekster
 • Lave dine tekster til lydbøger på din smartphone. Det giver dig mulighed for at lytte dig gennem pensum, fx i toget eller til træning

På mange måder er et oplæsningsprogram som en god studieven, der hjælper med korrekturlæsning, når du ikke længere selv kan finde dine fejl. Samtidigt er det en flittig studieven, der aldrig bliver træt af at læse akademiske tekster for dig.

OCR program som tilkøb


- oplæsning og redigering i alle typer dokumenter

PDF-formatet kan være et stort problem for dig, der ønsker at bruge et oplæserprogram. Dette skyldes at nogle PDF’er er sikret mod redigering og derfor kun kan fremvises som en form for billede og hverken redigeres eller oplæses. Et andet problem kan være scannede tekster - også her kan teksten kun fremvises, som var det et billede og derfor hverken oplæses eller redigeres. Heldigvis findes der programmer, der kan omforme disse ikke-læsbare PDF-dokumenter til tekst, som et oplæserprogram kan læse. Til Pc hedder programmet Scan2text og det kan købes i Dictus-butikken som et tillæg til oplæserprogrammet ClaroRead.Ordblindepakke til Windows PC

 

I ordblindepakken får du:
 • Dictus dikteringsprogram (inkl ekko oplæsning),
 • ClaroRead oplæsningsprogram (inkl dansk Sara SAPI-stemme  og engelsk stemme Daniel)
 • Headset

Med pakken kan du ‘lytte-læse’ dig igennem tekster og ‘tale-skrive’ dine egne tekster. De to programmer fungerer sammen og kan kombineres på flere forskellige måder:

 • Diktér først en mængde tekst, og få dernæst teksten oplæst for at lave korrekturlæsning
 • Skriv selv en mængde tekst og diktér enkelte ord, du er i tvivl om hvordan staves
 • Brug oplæserprogrammet til oplæsning og diktér dine noter
 • Få oplæst træningsteksterne i Dictus

Læs mere om "Dictus i undervisning" og "Dictus Privat".

 

 

 

 

 

 

Videoer

 

Vejledning Oplæsningsprogram

 

Vejledning Scannerprogram

Udtalelse

The main thing it does is take the pressure off students, which then frees them up. They don’t have to read and re-read. They are more able to retain information and are more relaxed about reading. People use ClaroRead for proof-reading their work as well, which is a lot less of a chore.


Skriver Barbara Smith fra Newbattle Abbey College

 

Køb Oplæsningsprogram

- ClaroRead (pc)

- ClaroRead (mac)

- Scan2Text (pc)