Ofte stillede spørgsmål om Dictus til Windows XP

 1. 1) Hvilke krav stiller Dictus til min computer og programmer?
 2. 2) Talekomponenter mangler på maskinen
 3. 3) Hvad gør jeg hvis jeg har Windows2000?
 4. 4) Hvad er forskellen på "Privat" og "Erhverv" versionerne?
 5. 5) Mikrofonen vises ikke i Værktøjslinjen sprog?
 6. 6) Hvis jeg har Dictus installeret på flere computere, skal jeg så gennemføre den samme træning flere gange?
 7. 7) Skal jeg slette mine træningsdata, hvis jeg skifter mikrofon eller headset?
 8. 8) Hvor stort er ordforrådet i Dictus?
 9. 9) Hvorfor fungerer Stemmekommando ikke?
 10. 10) Hvordan flytter jeg min profil til en anden computer?
 11. 11) Dictus starter ikke, når jeg aktiverer diktering i Word. Hvorfor?
 12. 12) Når jeg tilslutter min mikrofon, kan jeg ikke vælge den i Dictus. Hvorfor?
 13. 13) Det er ikke min egen stemme, jeg hører, når jeg vælger Udtal Tekst.
 14. 14) Værktøjslinjen Sprog er ikke synlig.
 15. 15) Min syntesestemme vil ikke læse træningsteksterne i træningsmodulet
 16. 16) Jeg er ordblind og kan ikke læse træningsteksterne.  Hvad gør jeg?
 17. 17) Nogle af knapperne i Dictus er på engelsk
 18. 18) Dictus indsætter blanktegn før punktum og komma
 19. 19) Tegnsætning i Outlook Express
 20. 20) Dictus virker korrekt, mikrofonen er tændt, og der står ”lytter” i Microsoft® Word, men den skriver ikke noget på skærmen.
 21. 21) Lær fra dokument virker ikke, men alligevel søger den efter ukendte ord.
 22. 22) Jeg har afinstalleret Dictus men glemt at deaktivere licensen. Nu kan jeg ikke aktivere Dictus på min nye maskine.
 23. 23) Kan Dictus køre på Mac?
 24. 24) Kan Dictus bruges med OpenOffice?
 25. 25) Jeg vil gerne omdanne lydfiler til tekst, men de er ikke i wav format. Hvad gør jeg?

 

 

1. Hvilke krav stiller Dictus til min computer og mine programmer?

Hardware og softwarekrav er beskrevet her.

 

2. Talekomponenter mangler på maskinen
Hvis du mangler talekomponenter på maskinen, kan du hente og installere det her.

 

3. Hvad gør jeg hvis jeg har Windows2000?
Hvis du har en Windows2000-maskine, skal du hente og installere talekomponenterne fra Microsoft® her.

 

4. Hvad er forskellen på ”Privat” og ”Erhverv" versionerne?
Der er ingen funktionsmæssig forskel på de to versioner. Det er alene et spørgsmål om licensrettigheder. Hvis man ønsker at bruge Dictus til erhvervsmæssige formål, skal man anskaffe en ”Erhverv” version.

Licensbestemmelser for Dictus Privat.
Licensbestemmelser for Dictus Erhverv.

 

5. Mikrofonen vises ikke i værktøjslinjen Sprog:
Hvis du har installeret Dictus, og hvis du har installeret talekomponenter og desuden har adgang til værktøjslinjen Sprog men ikke har en synlig mikrofonknap i værktøjslinjen, skal du undersøge om Tale er tilføjet som en tjeneste.

Højreklik på DA-knappen på værktøjslinjen Sprog og vælg Indstillinger. Her fremgår de tjenester som Dansk skal bruge. Foruden tastatur skal der også være Talegenkendelse. Hvis det ikke er tilfældet, skal du vælge tilføj og vælge tale. Tryk derefter på OK, og efter genstart vil du nu have en synlig mikrofon i værktøjslinjen Sprog.

 

6. Hvis jeg har Dictus installeret på flere computere, skal jeg så gennemføre den samme træning flere gange?
Nej, det er ikke nødvendigt. Under menupunktet Filer i Dictus Start, er der mulighed for at gemme og indlæse sprogdata. Hvis du har flere computere, kan du gemme sprogdata fra den computer hvor du har trænet, og indlæse sprogdata på den computer hvor du også skal bruge Dictus. Bemærk at de to computere skal have samme sprog, dvs. Hvis du gemmer dine sprogdata på en dansk Windows-maskine, kan du kun indlæse din profil på en anden dansk Windows-maskine.

 

7. Skal jeg slette mine træningsdata hvis jeg skifter mikrofon eller headset?
Både ja og nej. Du kan med fordel slette dine træningsdata og starte forfra, hvis det virker som om det nye headset giver bedre genkendelse. Hvis du ikke synes at det nye headset giver en bedre genkendelse, er der ingen grund til at starte forfra med at træne.

 

8. Hvor stort et ordforråd har Dictus?
Det samlede antal ord i ordbogen er på ca. 65.000. Desuden er der mulighed for selv at tilføje nye ord til ordbogen.

 

9. Hvorfor fungerer stemmekommando ikke?
Microsoft® XP understøtter ikke stemmekommandoer på dansk. Hvis du ønsker at styre din computer med stemmen skal du anskaffe Dictus 2 eller nyere og have Windows Vista eller 7.

 

10. Hvordan flytter jeg min profil til en anden computer?
Din personlige profil gemmes vha. "Gem Sprogdata" under "Filer". Herefter kan profilen indlæses på en anden computer hvor Dictus er installeret. Bemærk at de to computere skal have samme sprog, dvs. Hvis du gemmer dine sprogdata på en dansk Windows-maskine, kan du kun indlæse din profil på en anden dansk Windows-maskine.

 

11. Dictus starter ikke, når jeg aktiverer diktering i Word. Hvorfor?
Prøv at genstarte alle Office-programmer. Hvis det ikke hjælper, kan du undersøge om Dictus kører i baggrunden. Luk først alle Office-programmer. Tryk herefter på Ctrl-Alt-Delete og vælg jobliste. Under processer, skal du undersøge om Sapisvr.exe findes i listen. Hvis Sapisvr.exe kører, skal du afslutte processen. Herefter skal du åbne Word og aktivere mikrofonen. Dictus burde nu starte op.

 

12. Når jeg tilslutter min mikrofon, kan jeg ikke vælge den i Dictus?
Du skal først tilslutte din mikrofon, og derefter åbne Dictus. Hvis du tilslutter mikrofonen efter du har åbnet Dictus, skal du lukke og starte Dictus igen.

 

13. Det er ikke min egen stemme jeg hører, når jeg vælger Udtal Tekst?
Hvis du hører en anden stemme end din egen, skyldes det at en af Windows’ indbyggede syntesestemmer udtaler teksten. Dette kan ændres i værktøjslinjen Sprog ved at vælge Funktioner ==> Indstillinger. Du skal sætte et flueben i disse indstillinger: Gem taledata i dokumentet i programmer, der understøtter tale og Afspil oprindelig lyd, når der rettes.

 

14. Værktøjslinjen Sprog er ikke synlig
Hvis du har læst brugervejledningen og set instruktionsvideoen, og du stadig ikke kan få værktøjslinjen Sprog frem, kan det skyldes at den er slået fra. Det kan du tjekke ved at åbne

Start ==> Kontrolpanel ==> Internationale og sproglige indstillinger ==> Sprog ==> Detaljer ==> Avanceret.

Tjekboksen Slå avancerede sprogtjenester fra må ikke være markeret med et flueben. Hvis det er tilfældet, skal fluebenet fjernes. Herefter skal du vælge Anvend og OK. Efter genstart af din computer, bør værktøjslinjen Sprog være synlig.

14.b Hvis Værktøjslinien Sprog stadig ikke er synlig:

Start ==> Kontrolpanel ==> Internationale og sproglige indstillinger ==> Sprog ==> Detaljer ==> Værktøjslinien Sprog
Der skal være flueben ved "Vis Værktøjslinien Sprog på Skrivebordet".
Hvis der allerede er sat flueben, så prøv at fjerne det og klik "ok", og åben det samme vindue igen og sæt fluebenet igen.
Det kan også nogle gange hjælpe at sætte flueben ved "Vis yderligere ikoner for værktøjslinien Sprog på proceslinien".
Hust at afslutte med "OK".

 

15. Min syntesestemme vil ikke læse træningsteksterne i træningsmodulet!
Det er ikke muligt at få en syntesestemme til at læse teksterne i træningsmodulet. Det skyldes at træningsmodulet er opbygget således at træningsteksterne ikke er synlige for en syntesestemme. PDC arbejder på at løse dette problem. Indtil dette er løst, kan træningsteksterne rekvireres ved at kontakte PDC.

 

16. Jeg er ordblind og kan ikke læse træningsteksterne.
Hvad gør jeg?

Vi har lagt nogle af træningsteksterne her, som både tekst og lyd. Så du kan få din talesyntese til at læse dem op for dig. Du kan få teksterne læst op én sætning ad gangen som følger hvert billede i træningsmodulet. Du kan så øve dig inden du tænder mikrofonen.

 

17. Nogle af knapperne i Dictus er på engelsk
Hvis nogle af knapperne i Dictus er på engelsk, skyldes det at din Windows installation er på engelsk.


18. Dictus indsætter blanktegn før punktum og komma
Vi arbejder på at løse problemet med blanktegn før punktum, komma, etc. Du kan undgå blanktegn ved at diktere ”punktum” og ”komma” umiddelbart efter at du har dikteret et ord, dvs. uden at holde en pause mellem ordet og punktum eller komma.


19. Tegnsætning i Outlook Express
Hvis du dikterer ”nyt afsnit” i Outlook Express, bliver det ikke til et nyt afsnit. I stedet indsættes en tabulering. Generelt, er det kun i Microsoft® Office 2003 at tegnsætningen fungerer korrekt. Tegnsætningen er beskrevet i brugervejledningen.


20. Dictus virker korrekt, mikrofonen er tændt, og der står ”lytter” i Microsoft® Word, men den skriver ikke noget på skærmen.
Dette Problem kan have flere årsager. For det første kan skyldes at Word mister fokus. Hvis det er tilfældet, kan det hjælpe at klikke ud og ind i Word igen.

For det andet kan der være problemer med visse headsets, hvis de sættes som standard mikrofonen i Dictus. Hvis du har sat dit headset til at være standard mikrofonen, og der ikke er ”hul igennem” i Microsoft® Word, skyldes det højst sandsynligt at dit headset ikke er valgt som standard mikrofonen i Windows’ kontrolpanel. Dette sker kun første gang du bruger en ny mikrofon. For at løse problemet, skal du vælge Start -> Kontrolpanel -> Tale -> Lydinput. Her kan du vælge dit headset eller din mikrofon.

Du kan også vælge din mikrofon ved at undlade at vælge den som standard mikrofonen i Dictus. Det gør du ved at klikke på ”Brug denne mikrofon” og vælge din mikrofon fra listen.Endelig kan følgende fremgangsmåde anvendes:
Fra værktøjslinjen Sprog klikkes der på den lille pil yderst til højre. Fra menuen vælges der "indstillinger". I den dialog der åbnes, vælges fanebladet "Avanceret", og der sættes flueben i "Udvid understøttelsen...". Vælg herefter "anvend". Efter genstart af Windows, bør problemet være løst. Det anbefales at slå "Udvid understøttelsen..." fra igen. Herefter vil Dictus stadig fungere.

 

21. Lær fra dokument virker ikke, men alligevel søger den efter ukendte ord.
”Lær fra dokument” er ikke med i denne version af Dictus. Når du aktiverer ”Lær fra dokument”, vil du derfor få denne besked:


Herefter ser det ud som om at der søges efter ukendte ord, og efterfølgende vil du få denne besked:


Funktionen søger imidlertid ikke efter ukendte ord, og meddelelsen om at der ikke skal tilføjes ord til ordbogen er ikke korrekt. I stedet for ”Lær fra dokument”, kan du bruge ”Tilføj ord fra dokumenter”. Denne funktion er beskrevet i brugervejledningen.

 

22. Jeg har afinstalleret Dictus men glemt at deaktivere licensen. Nu kan jeg ikke aktivere Dictus på min nye maskine.
Hvis du har glemt at deaktivere din licens, kan du deaktivere den ved at hente og installere dette program.

 

23. Kan Dictus køre på Mac?.
Som udgangspunkt er svaret "nej" - men
der er Dictus brugere som kører på Mac maskiner, som har MS-Windows installeret. PDC er dog ikke i stand til at yde support på Mac specifikke spørgsmål.

 

24. Kan Dictus bruges med OpenOffice?.
Ja, det er muligt at diktere i OpenOffice (uden MS-Office), men der nogle enkelte fejl i kommanderingen af fx. "ny linie", "nyt adfsnit" mm. Før du går i gang skal du dog lige downloade og installere nogle drivere, som kan hentes her.

 

25. Jeg vil gerne omdanne lydfiler til tekst, men de er ikke i wav format. Hvad gør jeg?

Der findes programmer på internettet som kan konvertere til forskellige lydformater - fx her http://www.nch.com.au/switch/index.html