Tips til god genkendelse

 

Som en del af træningen er det vigtigt, at du lærer at diktere, så Dictus har de bedste muligheder for at genkende dig. Du kan se eksempel på god diktering her.

 

Her er iøvrigt nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på. Hen ad vejen falder det helt naturligt at diktere klart og tydeligt, og så vil tempoet stige.

 

Du skal øve dig.

Ligesom når du anskaffer andre IT-programmer, så skal du øve dig i at bruge Dictus. Et godt råd kan være at øve sig på én sætning ad gangen. Sig fx. "Jeg går en tur i skoven med min hund". Måske genkender Dictus ikke helt præcist. Så kan du gentage sætningen indtil den genkendes korrekt. På samme måde kan det være en god ide at diktere andre sætninger, indtil man har en god fornemmelse for hvordan man bedst dikterer.

 

Dikter i tale-sprog

Vær opmærksom på at Dictus er trænet til at forstå talesprog, og at der på dansk er stor forskel på hvordan ord skrives og hvordan de udtales. Du skal udtale ordene tydeligt, men udtal ikke ordene, som de skrives!

 

Tag f.eks. udtrykket ”Kære mor”. Hvis du begynder at udtale stavelserne tydeligt som (kæ-re mor), så kan Dictus slet ikke forstå, hvad du siger. På dansk udtales det faktisk noget i retning af "kæer mor". Siger du dette burde Dictus forstå dig præcist hver gang.

 

I Dictus under knappen ”Tilføj/slet ord” og dernæst under rediger lydskrift kan du (hvis du forstår lydskrift) se hvordan ordene skal udtales.

 

Vigtigt med god mikrofon

Det er vigtigt at lydkvaliteten er god for at få god genkendelse. Der må ikke være susen eller brummen i lyden. Dårlig lydkvalitet er skadelig for genkendelsen. De indbyggede mikrofoner i bærbare computere er absolut ikke tilstrækkelige.

 

Vi anbefaler, at du anskaffer det headset, som er på bestillingssiden, da det er testet og fundet velegnet.

 

"Nulstil" Dictus inden du går i gang. 

Vi må konstatere, at når vi starter på et nyt dokument, så har Dictus nogle gange opsnappet noget lyd, som vi skal have slettet. For at undgå vrøvl i starten, så kan du med fordel lige starte med at sige fx. test test punktum ny linie. Herefter er Dictus nulstillet og du kan begynde dikteringen.

 

Mikrofonindstilling er vigtig

Hvis genkendelsen pludselig bliver dårligere end den plejer, kan det være fordi du sidder i nye omgivelser. Er der en anden baggrundsstøj, folk i lokalet eller har du skiftet mikrofon - så er det en god ide at gennemgå "Mikrofonindstilling".

 

Sluk mikrofonen mens du tænker

Tænk på hvordan fx læger og advokater bruger en diktafon! De har slukket mikrofonen mens de overvejer hvad de skal sige. Derefter tænder de mikrofonen og dikterer. Og så slukker de igen - osv. På den måde undgår du, at Dictus "hører" baggrundsstøj, "øh, bøh" lyde som resulterer i vrøvl på skærmen. Hvis du benytter et Plantronics headset med afbryder på ledningen, anbefaler vi at bruge denne.

 

Brug funktionen "Tilføj ord fra dokumenter"

Denne funktion kan give betydelige forbedringer i genkendelsen. Den ikke alene tilføjer ekstra ord til Dictus’ ordbog. Men den træner også Dictus’ sprogmodel med de vendinger og sætninger, der er brugt i dokumentet. Herved bliver Dictus bedre til at genkende denne type af dokumenter.

 

Prøv at undgå ord du ved ikke findes i Dictus ordbogen

Dictus ordbogen indeholder de 64000 almindeligste danske ord - men ikke fx specielle navne og vendinger. Efter lidt tids brug af Dictus får du nogenlunde en fornemmelse for hvad der ligger i ordbogen.

Problemet med at bruge ord der ikke findes i ordbogen er at det let giver flere forkerte ord, da Dictus dels vælger det der matcher bedst, og dels statistikken bliver helt forkert.

 

Hvis du ikke kan bruge et alternativt ord eller vending, så kan du prøve at bruge følgende forslag: hold en lille pause før det specielle ord - så f.eks. dit eget navn - så igen en lille pause - før du fortsætter dikteringen. Du er så nødt til manuelt at rette dokumentet op bagefter. Hvis du så bruger funktionen ”Tilføj ord fra dokumenter” kender Dictus ordene til næste gang du dikterer.

 

Første gang Dictus installeres på en PC: Hav tålmodighed.

Talegenkendelse komponenterne kan godt tage flere minutter at blive pakket ud og aktiveret af Windows / Office.

Sommetider er talekomponenterne i Windows og Office ikke præinstallerede. Det betyder at første gang man benytter talegenkendelse på sin maskine skal talekomponenterne lige pakkes ud, registreres osv. Dette håndteres af Microsoft Windows og vi har ingen kontrol over denne proces. Desværre fortæller Windows ikke, at den er i gang med dette arbejde, så det virker bare som om Dictus ikke virker. Vi ved ikke om det hjælper at klikke på skrivebordet og tilbage igen i Word, lukke og åbne Microsoft Word, eller man bare skal væbne sig med tålmodighed.

 

Vi oplever derfor nogle gange at have brugere i telefonen som siger at der ikke kommer nogen tekst og så pludselig medens de taler med os siger de, ”hov – nu kommer der noget tekst frem på skærmen”.

 

 

 

Udtalelser

Nu føler jeg mig ikke udenfor mere.

Dictus har omsider gjort det spændende for ordblinde Lars at gå i skole, for nu kan han følge med i timerne.

Skriver Familiejournal

 

Nu kan jeg lige så meget om end ikke mere end de kolleger, der ikke har et handicap! Nu kan jeg levere på lige fod med de andre kolleger.

 Hanne Ulm

 

 

Vidste du?

  • Det er 3 gange hurtigere at tale i forhold til at taste
  • Du kan opnå 95-98% korrekt genkendelse
  • Du kan smide mus og tastatur væk

Køb Dictus online ...

 

og kom straks i gang med talegenkendelse.